slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image slide image

De kleinste stad ter wereld.

Durbuy, Barvaux en hun omgeving ontdekken heeft veel mee van een afspraak met de geschiedenis; alsof de kleinste stad ter wereld zich aan de bezoekers opende als een boek vol beelden dat men rustig doorbladert, omdat Durbuy tegelijkertijd staat voor vrede, harmonie en onheuglijkheid. Wij bevinden ons in de provincie Luxemburg, in het hart van de driehoek Luik-Namen-Marche.

Via snelwegen en secundaire wegen bereikt u probleemloos de stad. Ander herkenningsteken: de vallei van de Ourthe, Durbuy en de rivier zijn tweelingzussen en bakenen de streken van de Condroz, de Famenne en de Ardennen af.

Ver verwijderd van de drukte van de grote steden, spreidt het platteland van de Condroz als een tapijt zijn vruchtbare velden, zijn welvarende boerderijen, zijn kleine vertrouwde wegen tentoon.

Meer naar het zuiden ligt de even bucolische streek van de Famenne. Het plattelandsleven plooit zich naar het verstrijken van de seizoenen en naar de grillen van het klimaat De Ardennenstreek, uiteindelijk, met haar magere grond, met haar magische bossen opent naar het Oosten haar horizon vol groene heuvels, huizen gebouwd uit grijze stenen, en ruwe weiden.

De trein, die het symbool is van moderne tijden, rijdt niet door Durbuy, maar stopt in Barvaux. Het ongeduldige leven, de snelheid en de vervuiling raken de oude muren niet en laten het geritsel van het water onverstoord. De Ourthe is het trefpunt bij uitstek van al wie verliefd is op de natuur.

Durbuy, die ingesloten is in deze natuur van rivieren en bossen is de schuilplaats geworden van al wie snakt naar rust en ontspanning. Vanuit de stad en de omgeving krijgt de bezoeker verschillende wandelroutes voorgeschoteld in een landschap rijk aan variatie.

De Ourthe verwelkomt uiteraard de visser die snakt naar prestaties of naar eenzaamheid, al is die erg getemperd door de kwaliteit van de omgeving. De sporters onder ons verkiezen van hun kant wellicht kajakken, en de waaghalzen vallen voor rafting!

Blijven dan nog de paden en wegen over. Deze zijn toegankelijk voor elke fiets, zelfs voor elk paard dat zich maar al te graag laat leiden, als het bij zijn terugkomst maar wat fris water en haver krijgt

Het bestaan van deze volledige infrastructuur maakt van het kleinste stadje ter wereld niet enkel het trefpunt van het toerisme, van de vrijetijdsbesteding en van de gastronomie, maar ook een ideale plek voor studiedagen van allerlei slag, waarbij de middenstanders niet in de kou blijven staan.

En de liefhebbers van het architecturale erfgoed kunnen wij ook geruststellen: in Durbuy, museumstad, is er keuze te over. De geschiedenis is alom aanwezig, zonder echter het moderne comfort tegen te houden dat door de hotels van alle categorieën wordt aangeboden!